Winnaars 2016

5 december, de internationale Dag van de Bodem, zijn de prijswinnaars bekend gemaakt van de fotowedstrijd Bodemfoto.nl. Deze wedstrijd was georganiseerd voor een breed publiek in het kader van het ‘Internationale Jaar van de Bodem (2015)’, door het Platform Aardkundige Waarden, daarbij gesteund door ISRIC – World Soil Information, de Nederlandse Bodemkundige Vereniging (NBV) en Terra Practicus. Met de ingestuurde foto’s tonen deelnemers waar en hoe ze kennis maakten met ‘de bodem’. De ingestuurde foto’s worden op de kaart van Nederland op de Bodemfoto.nl website zichtbaar gemaakt en zijn zo voor iedereen te zien. Op den duur ontstaat een ‘bodemkaart van Nederland’. Deze wedstrijd is nu afgesloten maar er kunnen nog steeds foto’s ingestuurd worden. In 2017 is er weer een wedstrijd.

De ingezonden foto’s waren zeer gevarieerd. Van de zeer jonge bodem op het opgespoten zand tot een oude podzolbodem begraven onder stuifzand in Drenthe. Van bodems gebruikt als akker, bouwgrond, natuurgebied of gewoon als een glijbaan. De variëteit aan bodems in Nederland is zo goed zien en ook dat iedereen anders naar de bodem kijkt. Voor deze wedstrijd heeft de Nederlandse Bodem Vereniging prijzen beschikbaar gesteld. Namens de vereniging heeft Jan Peter Lesschen de foto’s beoordeeld en een winnaar gekozen. De winnende foto is gemaakt door Peter Zijlstra van de bodem en het landschap aan de Waddenkust bij Wierum.


Eerste plaats

Peter Zijlstra

Deze foto is genomen bij Wierum aan de Waddenkust en laat goed de relatie zien tussen het landschap en bodem, maar ook de jonge bodemvorming.


Tweede plaats

Klaas Leerlooijer

Deze foto genomen op Ameland laat mooi een geul zien waar eb en vloed doorstromen en zo ook mede de bodem vormen.


Derde plaats

Talis Bosma

Genomen vlakbij Onstwedde in Drenthe, laat deze foto een orginele kant van de bodem zien met een erg mooi lichteffect.


Poedelprijs

Erika van Oldeneel

Deze foto laat duidelijk zien dat bodems plezier kunnen geven.