VKB fotowedstrijd 2017 : Bodem werkt en leeft!

De bodem. Wie denkt daar nou wel eens echt over na? Toen je klein was speelde je misschien met zand en modder op het strand of na een goede regenbui in de achtertuin. Maar wanneer heb je tegenwoordig nog te maken met bodem? De bodem is vaak veel dichter bij ons dan we ons bewust zijn. De lucht die we inademen en het voedsel dat we eten zou er niet zijn zonder bodem om planten en bomen op te laten groeien. De bodem houdt onze gebouwen overeind of zorgt juist voor verzakkingsproblemen. Bodem helpt bij het snel opvangen van water na een hevige regenbui en bodem levert de klei waarmee we onze omgeving vormgeven (als baksteen of in kunstwerken of serviesgoed).

De Vereniging Kwaliteitsborging Bodembeheer (VKB) werkt al meer dan 20 jaar samen met de overheid en marktpartijen aan een goede bodemkwaliteit en goede regelgeving voor de bodem. Wij vinden een gezonde bodem van groot belang, en we horen ook graag van jou hoe jij naar de bodem kijkt. We hebben daarom samen met Bodemfoto.nl een fotowedstrijd bedacht, waarin we je uitnodigen de Nederlandse bodem te fotograferen en met ons te delen hoe jij de bodem ziet. De bodem is er in allerlei kleuren en geuren en in deze wedstrijd willen we jou uitdagen om die veelheid aan bodems te vangen in een foto.

Inmiddels is deze wedstrijd afgelopen en zijn de winnaars bekend. Zij krijgen hun winnende foto op canvas afgedrukt. Deze prijzen worden op 22 maart tijdens de ALV van VKB uitgereikt.
Bekijk hieronder de winnende foto's!


De Bodem Werkt

Winnaar is Sjaak Simons. De jury vond deze foto het beste passen in de categorie en de beeltenis was zeer vanzelfsprekend. Sjaak is bodemadviseur bij de gemeente Venlo. Hij was op zoek naar een project waarin veel aspecten van de bodem zichtbaar zijn. Dat is zeker gelukt met deze foto waarop bodem, water, natuur, ondergrondse infrastructuur, en zelfs een gefundeerde hoogspanningsmast te zien zijn. Kortom: bodemwerk in uitvoering.

De winnende foto van Sjaak Simons voor de VKB bodemfotowedstrijd

De Bodem Leeft

Winnaar is Hennie Zeij. De jury vond deze foto het meest origineel en van hoge kwaliteit. Hennie is een amateur natuurfotograaf en werkt bij ATKB (AquaTerra-KuiperBurger) als projectadviseur Bodem. De foto laat zien hoe bodem en organismen samen werken, elkaar kunnen versterken en van elkaar afhankelijk kunnen zijn. Wie houdt nu wie op zijn plaats?

De winnende foto van Hennie Zeij voor de VKB bodemfotowedstrijd